Image

Studenten helpen IJburgers aan armoedevoorzieningen

Studenten van de Minor Management van Cultuurverandering aan de Hogeschool van Amsterdam doen onderzoek naar het gebruik van armoedevoorzieningen op IJburg. Het is voor het Stadsdeel belangrijk om een goed beeld te krijgen wie de doelgroep is die aanspraak maakt op deze voorzieningen, wat hun wensen en behoeften zijn en hoe deze voorzieningen beter onder de aandacht gebracht kunnen worden.
Het is voor het Stadsdeel Oost niet helemaal duidelijk wie de doelgroep is die recht heeft op de armoedevoorzieningen zoals onder andere de scholierenvergoeding, de bijdrage kinderopvang en het sportfonds. Door die onduidelijkheid is het lastig voor het Stadsdeel maatregelen te treffen om de doelgroep meer gebruik te laten maken van deze voorzieningen. Op dit moment maakt een groot aantal rechthebbende geen gebruik van deze armoedevoorzieningen. Dat is natuurlijk een gemiste kans voor de mensen die het juist zo goed kunnen gebruiken. Schaamte over het gebruik van de voorzieningen, niet weten dat men recht heeft op deze voorzieningen, niet weten hoe men deze voorzieningen moet aanvragen of gewoonweg niet weten dat deze voorzieningen er zijn kunnen redenen zijn die ervoor zorgen dat er op IJburg nog te weinig gebruik wordt gemaakt van de armoedevoorzieningen. De studenten gaan dit allemaal uitzoeken voor het Stadsdeel.

Na gestructureerd onderzoek, contact met sociale partners en de doelgroep komen de studenten met een aantal aanbevelingen met wat het Stadsdeel kan doen om het gebruik van de voorzieningen en diensten op IJburg te stimuleren. De studenten zijn daarin vrij om creatieve maatregelen aan te dragen. Aan enthousiasme geen gebrek. De studenten lieten weten erg veel zin te hebben om aan de slag te gaan met het vraagstuk. Het project geeft de studenten de gelegenheid om opgedane kennis direct toe te passen in de praktijk, dat komt maar mondjesmaat voor op de Hogeschool. ‘Met dit project kunnen we in de praktijk echt iets betekenen, dat lijkt me heel tof’, vertelde een van de studenten. Een erg waardevol project, enerzijds voor het Stadsdeel die de frisse blik van studenten waardeert en anderzijds voor de studenten die mogen proeven aan het werken voor een echte opdrachtgever. Tot slot zijn de bewoners van IJburg natuurlijk gebaat bij dit project. Een win-win-winstuatie!

Klik hier voor de algemene beschrijving van het project.