Image

Kick-off studenten actief in Betondorp

Op dinsdag 11 maart stelde het kersverse studententeam van het project Springlevend Betondorp zich voor aan de bewoners van de wijk in hun allereerste activiteit. De studenten organiseerden een quiz waarmee de buurtbewoners konden laten zien hoeveel zij over Betondorp weten. Maar liefst zestig bewoners gingen in teamverband de strijd aan om de felbegeerde titel Winnaar Buurtquiz Betondorp 2014 te winnen.
Terwijl de laatst binnengekomen bewoners op zoek zijn naar een zitplaats opent studentcoördinator Phebe de avond. “Welkom allemaal, wat goed om te zien dat jullie in zulke grote getale gekomen zijn. Voordat we aan de quiz beginnen wil ik ons even voorstellen. Wij zijn Rick, Miriam en Phebe en vormen samen het Springlevend Betondorp-team”. Studenten Phebe, Miriam en Rick wonen sinds een maand in Betondorp volgens de Springlevende Wijk-formule van stichting Academie van de Stad. Zij zetten projecten op in de buurt om de leefbaarheid van de wijk te verbeteren en de participatie van bewoners in de wijk te stimuleren. In ruil voor hun inzet in de wijk krijgen zij van woningcorporatie Ymere korting op hun huur. Op dit moment analyseren zij de wensen en behoeften van de bewoners van Betondorp. Al sinds een aantal weken spreken de studenten hierover met hun buurtgenoten. Op deze avond van de kick-off is een ideeënbus aanwezig voor het verzamelen van nog meer wensen van bewoners. 

Zeven teams nemen het vanavond tegen elkaar op om een antwoord te geven op de vraag: wie weet er het meeste over Betondorp? Dat de beroemdste oud-bewoner van Betondorp nog steeds veel indruk maakt in de wijk blijkt uit twee van de zeven teamnamen, namelijk team ‘Cruijff’ en team ‘Nummer 14’. De kennis van de aanwezigen over hun wijk blijkt van een hoog niveau te zijn.  Met redelijk gemak geven de meeste teams het correcte antwoord op vragen zoals ‘Hoeveel scholen waren er ooit in Betondorp en waar stonden deze?’, ‘Wat was de eerste functie van het huis tegenover de Akkerstraat?’ en ‘Hoe hebben ze een blok in de Oestgeeststraat in 1959 gesloopt?’. De vraag waarbij de teams een oude foto van een huis krijgen te zien waarvan zij moeten zeggen in welke straat deze ooit stond blijkt pittiger te zijn. Gelukkig is het nu tijd voor pauze waarin men kan genieten van de vertolking van ‘Aan de Amsterdamse grachten’ door fervent lid van het lokaal smartlappenkoor, mevrouw van der Pol. 

Ook in de tweede helft van de quiz blijven de teams aan elkaar gewaagd. Zo gewaagd zelfs dat aan het eind van de quiz drie teams dezelfde score hebben. Het Springlevend Betondorp-team heeft echter nog een troef achter de hand; een extra schattingsvraag om te bepalen wie van deze drie de terechte winnaar is van de buurtquiz. Voordat deze vraag gesteld wordt debuteren de studentcoördinatoren de film  ‘Betondorp Spreekt’ over de ervaringen van bewoners over hun buurt. Deze kunt u hieronder bekijken. Na de film is het dan toch echt tijd om de quiz tot een einde te brengen. De laatste vraag luidt: ‘Hoeveel inwoners heeft Betondorp?’ Uiteindelijk zit Team Prulken het dichtst bij het correcte antwoord en mogen zij zich met gepaste trots winnaar van de Betondorp Buurtquiz noemen!     


Bekijk hieronder zowel de film Betondorp Spreekt als een sfeerimpressie van de avondEen sfeerimpressie:


Phebe heet de bewoners van Betondorp van harte welkom.De strijd barst los!Team 'Prulken' is in conclaaf.Mevrouw van der Pol verzorgt het muzikale intermezzo.


De 'Ouwe Garde' is aan het brainstormen.


En de winnaar is..Team 'Prulken'!Ook de bokaal gaat mee naar huis!