Image

Denktank de Starterswoning van start!

In opdracht van woonstichting De Key ging vorige week het project Denktank de Starterswoning van start. Dit project heeft als doel de woonwensen van jongeren in kaart te brengen en vervolgens een nieuw woonconcept voor starters vorm te geven. De stijgende woningprijzen maken het starters moeilijk om een woonplek te vinden in Amsterdam. De stap van kamer naar eerste woning staat binnen dit initiatief centraal. Studenten en onlangs afgestudeerden steken de koppen bijeen om een nieuw woonconcept te realiseren dat beter aansluit bij de behoeften van starters.
De Key is als specialist in jongerenhuisvesting opzoek naar innovatieve manieren om starters aan een eerste woning te helpen. De zoektocht is geïnspireerd op de Dubbeltjespanden en zal gericht zijn op het toegankelijk en betaalbaar maken voor starters om te wonen in Amsterdam. Studenten en onlangs afgestudeerden onderzoeken mogelijke woonvormen en kunnen waar nodig zelf experts inschakelen om te helpen bij het realiseren van een haalbaar woonconcept. De bedoeling is om zo bij te dragen aan de dynamiek van de stad door starters de kans te bieden om hun eerste stappen op de woningmarkt te zetten.
 
Het project
Starters hebben veel moeite om een (betaalbare) woning in Amsterdam te vinden. De stap van kamer naar eerste woning is zo groot dat de hoop soms in de schoenen zakt. Aan de hand van gericht onderzoek en brainstormsessies zullen de woonwensen van starters in kaart worden gebracht. In een team van negen creatieve, ambitieuze studenten en onlangs afgestudeerden wordt een half jaar gewerkt aan deze uitdaging. Zij zullen zich richten op de woonwensen van jongeren onder de 28 jaar.

Vervolgens gaan zij met die kennis nieuwe woonconcepten, die de positie van starters in Amsterdam versterken, verder uitwerken. De studenten en onlangs afgestudeerden vallen heel toepasselijk zelf ook binnen de doelgroep van dit project. Mede daardoor ontstond er een hoge mate van wederzijds begrip tussen de starters en de directievoorzitter van de Key, Leon Bobbe. Hij kwam persoonlijk vertellen over de missie en visie van de Key en sprak de starters bemoedigend toe.
 
De Key
Als woonstichting heeft de Key binnen dit project de droom om een maatschappelijke bijdrage te leveren uitgesproken. In Amsterdam komen starters er maar moeilijk aan te pas en daarom slaan de Key en studenten, onder begeleiding van Academie van de Stad, de handen in een om daar passende maatregelen voor te treffen. De bedoeling is om innovatieve woonconcepten te bedenken, maar de Key is minstens zo geïnteresseerd in het proces als geheel. ‘De reis er naartoe is misschien nog veel interessanter dan het resultaat’, stelde Leon Bobbe.

Het zal dus een proces worden waarbij opzoek gegaan wordt naar een goede balans tussen middel en doel. Binnen deze ontdekkingsreis dienen de studenten en onlangs afgestudeerden duidelijk zichtbaar te maken hoe zij stap voor stap tot een bepaald concept zijn gekomen. De verwachting is dat het inzichtelijk maken van het proces waardevolle lessen zal opleveren voor de Key. Leon Bobbe gaf de studenten en onlangs afgestudeerden daarbij alle vrijheid om buiten bestaande kaders te brainstormen.