Image

Eerste uitstroom StudentJobcoach Refugees!

De eerste uitstroom van StudentJobcoach Refugees is een feit! Klodia heeft een stageplaats als projectassistent gevonden bij PILP - een initiatief van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten. Met deze eerste plaatsing kunnen wij én Klodia terugkijken op een succesvol coachingstraject. Onderstaand een beschrijving van het verloop van het traject, en een reflectie van Klodia. Op naar de volgende!
StudentJobcoach Refugees is een project geinspireerd op de succesvolle StudentJobcoach-methode. Vanaf november zijn studenten aan de slag om vluchtelingen met een verblijfsstatus in Amsterdam naar werk of opleiding te begeleiden. Klodia is de eerste die succesvol het project uitstroomt!

In Syrië heeft Klodia Rechten gestudeerd aan de Universiteit van Aleppo, en nu ze in Nederland woont wilde zij stage lopen voordat ze aan haar master in Rotterdam gaat beginnen in september. Klodia heeft samen haar coach Irma haar CV verbeterd, een motivatiebrief geschreven (haar eerste!) en zich goed voorbereid op het sollicitatiegesprek - hoewel dat niet moeilijk was met haar enthousiasme en leergierigheid. In totaal hebben er vier coachingsgesprekken plaatsgevonden, wat in verhouding heel weinig is. Met name het beschrijven van persoonlijke motivatie en de link met eerdere werkervaring zijn uiteengezet. Klodia pikte alles goed op, maar had ook veel eigen inbreng. Ze was zelfverzekerd genoeg om zich een goede houding te geven bij het sollicitatiegesprek. En de stageplaats was meteen binnen! Aankomende april zal ze aan de slag gaan. Klodia vond het coachingstraject ‘een avontuur, een spannende reis in een nieuwe wereld.’ Zelf zou ze nog een woord willen richten aan de lezers: 

“Tegen de vluchtelingen die dit lezen wil ik graag zeggen dat zonder hard werken en snel de taal leren dit alles niet mogelijk was. Het sollicitatiegesprek was helemaal in het Nederlands en ik had alles onder controle. Mijn advies is goed de taal te leren want de taal is de sleutel tot succes in Nederland. Geef nooit op, na een paar pogingen gaat het zeker lukken. Geloof in de Nederlanders, want ze willen je echt vanuit hun hart helpen.

Ik wil speciaal Irma bedanken voor de goede en flexibele begeleiding en ik stel het heel erg op prijs de volgende personen persoonlijk te bedanken en een woord te richten tot andere vluchtelingen: Heel graag wil ik mijn ouders bedanken voor alle innige liefde, gebed en steun die zij mij op lange afstand hebben gegeven, maar ook zonder Sophie Leloux, mijn taalcoach, dr.Frederiek de Vlaming als criminologe verbonden aan Syria Legal Network NL, en Marcel Bogers van RSF, die mij in contact heeft gebracht met StudentJobcoach Refugees.

Tenslotte wil ik tegen de lezers zeggen dat deze mensen allemaal Nederlanders zijn die mij geholpen hebben, dus ik voel mij gelukkig. En ik wilde stage lopen bij een Nederlandse organisatie. Niet alleen om ervaring op te doen maar ook een beetje te kunnen teruggeven aan de Nederlanders, voor de goede dingen die ze voor vluchtelingen gedaan hebben. Daarom wilde ik ook graag stage lopen bij PILP, want dat gaat over de mogelijkheden van strategisch procederen op het gebied van mensenrechten in Nederland. Strategische procedures kunnen individuen en minderheden een stem geven."

Het team van StudentJobcoach is heel trots op Klodia en wenst haar heel veel succes bij PILP!

Klik hier voor de algemene beschrijving van het project StudentJobcoach Refugees