Image

Fotoverslag Eindfeest SalsA

Afgelopen donderdag vond op het Kohnstammhof het eindfeest van SalsA plaats. Negentig kinderen, zeventig studenten en een groep docenten kwamen bijeen om het succesvolle eerste jaar van het coachingsproject te vieren. ‘Zelfs huiswerk maken was leuk!’
Op een zonovergoten Kohnstammhof opende de kersverse domeinvoorzitter Ietje Veldman het eindfeest. Zij noemde het een grote eer om aanwezig te zijn op deze bijeenkomst en gaf aan blij te zijn dat zowel de scholieren en studenten in zulke grote getale gekomen waren. Volgend jaar zullen er nog meer mensen zijn, want SalsA gaat door en breidt uit! ‘Maar dat kan natuurlijk niet zonder de meewerking van de proefscholen’. Zij bedankte daarom de docenten van de Flevoparkschool, het Cosmicus Montessori Lyceum en het Nova College. Daarna had ze een vraag aan de aanwezigen. ‘Welk cijfer denken jullie dat de scholieren hebben gegeven aan het project?’. Vanuit de zaal werd er door de kinderen geroepen: ‘Een tien, een tien!’. Daarmee kwamen ze aardig in de buurt, want het gegeven gemiddelde cijfer was maar liefst een 8,5! Ook de studenten hebben het project hoog beoordeeld. 94 procent was tevreden met de match tussen leerling en coach en gaven het project een gemiddeld cijfer van een 7,4. 

Na de opening van de domeinvoorzitter was het woord aan Marieke Megens, projectleider van SalsA. Zij legde kort het programma uit. De studenten en scholieren konden onder andere kaarten maken voor hun coach of leerling, een canvas beschilderen met hun ervaringen over het project, op de foto gaan met elkaar en een salsaworkshop volgen.
Kort na de introductiespeeches van Ietje en Marieke was het tijd voor de salsaworkshop. Het exotische weer zorgde ervoor dat iedereen in de stemming was voor de Cubaanse dans. Scholieren, studenten, docenten stroomden het plein op en probeerden de elastische bewegingen van de dansdocenten na te bootsen. 

Verderop waren studenten bezig met het beschrijven van een canvas voor de school waar hun leerling op zat. Lieke, Suzan en Kantienke waren daar ook. ‘Ik vond het heel leuk om mee te doen aan het project, maar soms ook wel spannend. In het begin werden we echt in het diepe gegooid en het is maar altijd de vraag of je een klik hebt met je leerling. Gelukkig was dat bij mij meteen het geval!’, aldus Lieke. Suzan deelt deze ervaring grotendeels. Zij begeleidde het afgelopen jaar twee leerlingen. ‘De twee leerlingen die ik coachte verschilden als dag en nacht. De jongen die ik begeleidde was, vooral in het begin, heel rustig en introvert. Later is hij wel meer uit zijn schulp gekropen, dus dat was mooi om te zien. Dat je een band ontwikkelt met iemand en daardoor veel met elkaar durft te delen. Het meisje was juist heel extrovert. Met haar kon ik ook van die typische meidendingen doen.’ Katienka coachte ook twee leerlingen. ‘Ik heb het afgelopen jaar als ontzettend leerzaam, maar ook leuk ervaren. Je maakt zoveel mee met de kinderen. Je helpt ze met hun huiswerk, neemt ze mee op uitjes, maar praat ook over de dingen die hen dwars zitten en probeert ze daar zo goed mogelijk mee te helpen’.  

Ook de leerlingen leken tevreden over het project. Op de vraag ‘wat vond je het leukste aan het project?’ werd zo enthousiast gereageerd dat het bijna niet meer te verstaan is wat de inmiddels 20 koppige groep kinderen zeggen. ‘Ik vond de uitjes heel leuk! We zijn naar de bioscoop geweest.’ ‘Wij speelden vaak verstoppertje’, aldus een jongen. ‘Zelfs huiswerk maken was leuk!’. Naar aanleiding van de laatste opmerking werd er instemmend geknikt door de aanwezige leerlingen, waarna ze er snel vandoor sprintten omdat ze nog op de foto wilden met hun coaches.

Met een drankje in de hand stond een groepje docenten in de zon te genieten. Eén van hen was de coördinator van SalsA vanuit de tweedegraads lerarenopleiding. ‘In het begin was het wel even zoeken. Maar eigenlijk verliep die overgang vrij soepel. Mijn taak was het coördineren van de studenten. Ik vond het erg indrukwekkend om te zien wat voor een ontwikkeling de studenten mee hebben gemaakt’.

Op het plein had inmiddels de merengue de revue gepasseerd en stonden de mensen in koppels te salsadansen. De laatste dans was inmiddels aangekondigd, want het was alweer tijd voor de afsluiting. De deelnemende scholen kregen hun canvas overhandigd, die ze een mooi plekje kunnen geven op hun school. Ook de dames van SalsA, Marieke en Charlotte, kregen een cadeautje. Een kunstwerk gemaakt door alle leerlingen. Het was een mooie, gezellige en leuke dag. Een perfecte afsluiting voor het eerste jaar van dit prachtige project. Op naar volgend jaar!

Meer informatie over SalsA vindt u hier.

Hieronder een fotoverslag van de dag.De eerste bezoekers zijn binnen.


Al snel loop het Kohnstammhof vol.


De leerlingen wachten vol anticipatie af.


Domeinvoorzitter Ietje Veldman opent het eindfeest.


Zij bedankt de deelnemende scholen.


Zonder hen was SalsA geen succes geweest.


Leerlingen schrijven hun waardering voor hun coach op de canvassen die later aan de scholen worden aangeboden.


Tijd om te salsa dansen!


Iedereen doet mee.


Het gaat de dames goed af.


Ondanks de zinderende hitte wordt er dapper doorgegaan.


Nog een laatste dans.


De leerlingen konden ook met hun coach op de foto.


Zoals deze jongedames.


Gedurende het project is er een goede band ontstaan.

 
Ook tussen deze drie dames.


Deze twee meisjes maken hun filmdebuut.


De laatste hand wordt aan het canvas gelegd.


Het resultaat mag er wezen.


Dat was het dan al weer! Namens SalsA: 'Het afgelopen jaar was fantatsisch, tot volgend jaar!'