Image

Goede voornemens bij Amsterdam Windsurfing

Sinds begin dit studiejaar zijn bij tien verschillende sportverenigingen trajecten gestart in het kader van JongGras Advies. Binnen dit project onderzoeken studenten de mogelijkheden om sportverenigingen te professionaliseren op uiteenlopende, niet sport-gerelateerde gebieden zoals sponsoring, communicatie en ledentevredenheid. Enkele maanden later tekenen de eerste resultaten zich af, zo werd duidelijk bij de nieuwjaarsborrel van Amsterdam Windsurfing.
Bij deze vereniging, gelegen aan het Nieuwe Meer in Nieuw-West, onderzoekt studentadviseur van JongGras Advies Anne Visser welke kansen er liggen met betrekking tot sponsoring. Als student Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool van Amsterdam is dit een opdracht die hem ligt, en als actief lid van zowel een waterpolovereniging als een zeilvereniging kent hij ook de wereld van de sportverenigingen goed. Een stageplek als studentadviseur bij JongGras Advies was dan ook een uitgelezen kans voor Anne om met zijn eerder opgedane ervaring een volgende stap te zetten.

Anne is een doorpakker met een duidelijke visie, en de afgelopen tijd heeft hij onderzocht waar de kansen liggen voor sponsoring van de windsurfvereniging. Zo kwam hij onder andere terecht bij bedrijven in de energiesector die zich graag willen associëren met het duurzame karakter van de vereniging. Hij is het gesprek al aangegaan, en de reacties waren positief.

Voordat er verdere stappen worden ondernomen, wil Anne leden van de vereniging actief betrekken bij zijn opdracht. Op die manier moet er uiteindelijk een goede overdracht plaatsvinden, waardoor de vereniging ook na afloop van het project de vruchten kan plukken van de bevindingen van Anne. Daarvoor wil hij een commissie samenstellen die na zijn vertrek actief blijft.

Opdrachtgever Han vertelt dat er eerder meer werd gewerkt met sponsoren, vooral in het goed gelezen magazine van de vereniging, maar dat dit in de loop der tijd is verwaterd. Hoewel de vereniging financieel gezond is, ziet Han wel dat er kansen onbenut blijven. Hij is dan ook zeer benieuwd naar de uiteindelijke resultaten van het project.

Amsterdam Windsurfing telt ruim 300 leden, en de nieuwjaarsborrel is een goede gelegenheid om te netwerken en het project kenbaar te maken. Er ligt een grote uitdaging in het enthousiasmeren van verenigingsleden voor een thema dat vrij zakelijk klinkt, maar Anne is vastberaden en kent al een hoop gezichten. Hoe het project verder uitpakt bij deze en andere sportverenigingen, zal de komende weken blijken. In maart volgen de resultaten.

JongGras Advies is een project van Academie van de Stad in samenwerking met de gemeente Amsterdam. Anne is één van de tien studentadviseurs die dit jaar Amsterdamse sportverenigingen een stap verder helpt. Meer informatie over het project kun je teruglezen op onze website.

Foto's: Twan Zijlstra