Image

Het wordt weer een opvoedfeest in West!

Stadsdeel West, Academie van de Stad en IJsterk kondigen vol trots en met plezier aan dat Opvoeders in Actie weer zal starten na de zomer… voor de vijfde keer!
In dit project organiseren studenten van de opleiding pedagogiek aan de HvA, in het kader van hun minor Opvoedingsondersteuning, bijeenkomsten over opvoeding bij een opvoeder in diens huiskamer. Deze gastheer of gastvrouw mag het thema dat centraal komt te staan bepalen en wordt gevraagd om ouders uit eigen kring uit te nodigen bij de party aanwezig te zijn. Het is immers een stuk gemakkelijker om gevoelige thema's in eigen kring te bespreken dan met totaal onbekenden.  

Ook het afgelopen halfjaar werden er door heel West opvoedparty’s georganiseerd. Ondersteund door Pedagogisch Adviseurs (PA) uit het welzijnswerk in West, gingen de studenten op zoek naar ouders die hun huiskamer open wilden stellen voor een gezellige en leerzame avond. De party’s werden georganiseerd in verschillende huiskamers in Amsterdam West, bij een kinderopvang en zelfs in huiskamers in Alkmaar en Middenmeer.

Eind januari 2013 presenteerden de studenten hun ervaringen en bevindingen in de raadszaal van Stadsdeel West voor betrokkenen en belangstellenden. De door ouders aangedragen thema’s als de ‘peuterpuberteit’, ‘mediagebruik’ en ‘grenzen stellen’ bleken erg bruikbaar om creatieve en leuke werkvormen te bedenken voor tijdens de party’s. De ouders hebben quizzen en andere zelfgemaakte spellen gedaan (dit zorgde voor een verhitte strijd tussen de vaders tegen de moeders) discussies gehouden en ervaringen gedeeld aan de hand van filmpjes. De ouders gaven aan dat de studenten hen tijdens de opvoedparty’s op een ongedwongen en leuke manier in gesprek lieten gaan over de opvoedthema’s waar ze dagelijks mee te maken hebben. De studenten maakten een opvoedparty projectdoos. Deze is na afloop aan de PA’s overhandigd zodat de gebruikte materialen opnieuw gebruikt kunnen worden. 

De ouders en de studenten waren enthousiast en de opvoedparty’s smaakten naar meer. Vanaf  september zullen er dan ook weer opvoedparty’s door heel West worden georganiseerd!