Image

Kleurrijk feestweekend Betondorp 90 jaar!

In het weekend van 13 en 14 september vond in Betondorp het feest plaats ter ere van het 90-jarig bestaan van deze Amsterdamse wijk. Het was in alle opzichten een kleurrijk weekend door prachtig weer en een vrolijke sfeer. Een dweilorkest, zeskamp en een openluchtfilm zijn slechts voorbeelden van de vele activiteiten die plaatsvonden. Studenten van Academie van de Stad die wonen in Betondorp vormden samen met buurtbewoners de feestcommissie. De studenten vertellen over het verloop van het weekend en hun ervaringen.
Het feest was bedoeld voor iedereen. Daarom werden zowel voor jonge als voor oude bewoners activiteiten bedacht. Phebe, Rick en nog twee studenten wonen in Betondorp volgens de Springlevende Wijk-formule van Academie van de Stad waarbij studenten bijdragen aan de leefbaarheid van hun wijk in ruil voor huurkorting. Phebe vertelt: “Het feest werd geopend met een optocht. Kinderen hadden hun fietsen mooi versierd en reden achter een dweilorkest aan”. Het orkest was gehuld in een kleurrijke outfit en in het zonovergoten Betondorp reden de kinderen met ballonnen mee. De optocht eindigde bij de 90-jarigen van Betondorp. “Ze werden toegezongen onder begeleiding van het orkest”, zegt Phebe. Na een praatje van Nevin Özütok, bestuurder van GroenLinks in Amsterdam-Oost, werden de 90-jarigen gehuldigd. “Ze waren er erg van gecharmeerd”, aldus Phebe.

De rest van het weekend waren ook allerlei activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Zo was er een rodeostier en een zweefmolen voor kinderen, terwijl de ouders zich vermaakten met een foto- en filmexpositie over Betondorp met rondleidingen. Er liep een clown rond en de Bakkie in de Buurt-bus stond gereed voor een gezellig kopje koffie. Phebe: “Ook plaatsten we hekken waarbinnen mensen die niet bang waren om vies te worden zich konden verzamelen.” Vervolgens werd muziek steeds harder gedraaid en op de climax mocht iedereen met kleurpoeder gooien. “Een colorfestival in het klein!”, zegt Phebe.

Vooral geslaagd was Brinkpop, dat een podium bood voor verschillende buurtbewoners. “We hebben er heel veel positieve reacties op gekregen”, vertelt Rick. Brinkpop was een idee van een jongen van 12 dat in dit feestweekend in de praktijk werd gebracht. Samen met een vriend mocht hij het presenteren. Phebe: “Ze deden dat echt goed. Er waren zelfs geen zenuwen te zien!” Bewoners van verschillende leeftijdscategorieën hadden het lef het podium te beklimmen. Zo werd Elvis Presley gerepresenteerd door een wat oudere man. Phebe: “hij had een erg mooie stem, het publiek vond het een goed optreden. Ik denk dat hij hier nog lang aan zal terugdenken.” The Beatles werden juist vertegenwoordigd door jongens van 17, 18 en 20. “Iemand uit de feestcommissie had ze al eens zien optreden. We zijn blij dat we ze hiervoor gevraagd hebben: ze kregen veel mensen aan het dansen!”, zegt Phebe. Ook een 90-jarige vrouw liet drie nummers horen: echte meezingers.

De organisatie van dit feestweekend met een grote feestcommissie was soms ook een uitdaging, maar dat is voor de studenten ook leerzaam. Phebe zegt hierover: “Fouten herstellen kost denk ik meer moeite dan eerder ingrijpen en fouten voorkomen.” Dat is iets wat ze mee kunnen nemen, maar “je moet elkaar ook in je waarde laten, van beide kanten ideeën accepteren”, zegt Phebe. Rick voegt hieraan toe dat het weekend uiteindelijk een succes is geworden “doordat we heel duidelijke afspraken hebben gemaakt wie welk onderdeel op zich nam. Wij deden voornamelijk de activiteiten voor kinderen en jeugd en de communicatie. Zo hadden we het duidelijk afgebakend.”

Dat het een succes was valt ook af te lezen uit het feit dat ook oud-bewoners zijn gekomen en enthousiast waren. “Ze boekten bijvoorbeeld een Bed&Breakfast en bleven het hele weekend! En jonge gezinnetjes vonden het super dat er iets voor hun kinderen te doen was”, zegt Rick. Bewoners kwamen samen, hadden een leuke tijd en voelden zich verbonden met elkaar. Rick: “We hebben veel mensen leren kennen die we zonder dit feest waarschijnlijk nooit hadden leren kennen. Hier zitten ook mensen bij die zich net als wij willen inzetten voor de wijk”. Naast een geslaagd weekend voor jong en oud heeft het feest dus voor nieuwe ontmoetingen gezorgd, waar de studenten in de toekomst wat aan kunnen hebben bij het geven van nieuwe positieve impulsen aan de wijk.Het dweilorkest strikes a pose


De kinderen met versierde fietsen stoppen voor de 90-jarigen


De studenten van Academie van de Stad: een uitrustmomentje


Deze jongen was niet bang om vies te worden!


Bij deze bus kon gezellig een kopje koffie gedronken wordenDeze 90-jarige vrouw krijgt het hele publiek aan het zingen bij Brinkpop