Image

Ouderen op een theefiets door Amsterdam Centrum

Afgelopen donderdag 24 maart vond de afsluiting van het project ‘Ouderen langer zelfstandig thuis’ plaats in het stadhuis van Amsterdam. Stadsdeel Centrum schakelde Academie van de Stad in voor de vraag hoe ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen in Amsterdam Centrum.
Zo’n 100 studenten van de minor Creativiteit en Innovatie van de Hogeschool van Amsterdam gingen aan de slag met creatieve ideeën. In de filmzaal van het stadhuis presenteerden zeven groepen afgelopen donderdag hun idee aan een zeskoppige jury onder leiding van portefeuillehouder Jeanine van Pinxteren.

De eerste presentatie maakte direct duidelijk dat er aan creativiteit geen gebrek was. Door middel van een toneelstuk werd de bedachte app ‘iHulp’ gepresenteerd. Via de app kunnen ouderen jongeren oproepen wanneer ze hulp nodig hebben. Deze jongeren zijn gevestigd in een soort ‘jongerenkazerne’. Meneer Jansen met een technisch probleem en meneer Johnson die behoefte heeft aan huishoudelijke hulp kunnen door middel van iHulp geholpen worden.
 
Veel presentaties richtten zich op de afnemende mobiliteit van ouderen. Zo was er een idee voor een ‘Total Care Chair’ die ouderen verschillende hulptools bood, allemaal via één stoel. Een andere groep presenteerde de ‘Route 65’. Deze route moet ouderen bijvoorbeeld veilig naar de supermarkt leiden en bewustwording van het algemene publiek teweegbrengen. Weer een andere groep kwam met een idee voor een boodschappen-app, waardoor ouderen zelf niet naar de supermarkt hoeven en studenten hen boodschappen brengen. Ook was er een idee voor een sportmobiel, een bus die langs ouderen rijdt en ze helpt aan een goede workout.
 
De strijd voor de winst ging uiteindelijk tussen het idee voor een ingebouwde ‘Touchscreenmuur’ en het idee voor een Theefiets. “Het was een moeilijke afweging,” vertelt portefeuillehouder Jeanine van Pinxteren aan de studenten. “We hebben gelet op de creativiteit van het idee, maar ook de presentatie vonden we belangrijk. Het was een nipte strijd tussen de ingebouwde Touchscreenmuur en de Theefiets, maar met de presentatie van de Theefiets in gedachten hebben we toch voor dat idee gekozen!”
 
De Theefiets moet een fiets worden met plek voor tien ouderen en twee begeleiders die samen door Amsterdam kunnen fietsen. De fiets is geheel ingericht voor ouderen, met speciale leuningen.
De theefiets zal beschikbaar zijn in de maanden april tot en met september en één keer in de maand een themaroute verzorgen met bijvoorbeeld een picknick of een museumbezoek. De groep presenteerde het idee door middel van een filmpje en een toneelstuk, waar een moment op de Theefiets werd nagebootst. De jury was overtuigd door het sociale aspect van het idee. Ouderen komen samen en zijn buiten, om van de stad te kunnen genieten.
 
De jury onder leiding van portefeuillehouder Jeanine van Pinxteren bestond verder uit gebiedsmanager Robby van Beveren, bewonersconsulent Wijksteunpunt Wonen Eddy Bleeker, actief oudere bewoner Cliff van Dijk, beleidsadviseur Iris Westerterp en coördinator Academie van de Stad Joep Albers. Robby van Beveren, tevens opdrachtgever, legt uit waarom hij een aantal maanden geleden deze vraag bij Academie van de Stad heeft neergelegd: “Voor de gemeente is het soms moeilijk om buiten de kaders en bestaande obstakels te denken. Studenten kunnen met een frisse blik naar het onderwerp kijken en zo met nieuwe en originele ideeën komen. Wij doen hier veel inspiratie mee op. Het is bijvoorbeeld opvallend dat de studenten bijna allemaal met ideeën over de openbare ruimte komen, terwijl wij zelf veel meer denken over aanpassingen in het huis. Dit is zeker een signaal wat ik mee neem!”