Image

PortiekPortiers onthullen borden 'Weg met hondenpoep'

Donderdag 27 mei onthulden twaalf kinderen uit de Transvaalbuurt in Amsterdam-Oost de borden ‘Weg met hondenpoep’. Ze zijn door de kinderen bedacht en gemaakt met verschillende leuzen om hondenbezitters erop te wijzen hondenpoep op te ruimen. De PortiekPortiers, de kinderen in de Transvaalbuurt die meewerken aan een project voor een schone wijk, hebben dit in gang gezet.

De Academie van de Stad heeft met woningstichting Ymere verschillende maatschappelijke projecten opgezet bij de Tugelawegblokken in de Transvaalbuurt. Een van die projecten is de PortiekPortiers. Kinderen tussen acht en twaalf jaar konden zich vrijwillig aanmelden om zich als PortiekPortier in te zetten voor een schone buurt en zodoende bewust te worden van hun invloed op de leefomgeving. De inhoudelijke invulling en begeleiding van de kinderen wordt verzorgd door studenten die in de buurt wonen.

De voorafgaande weken zijn de PortiekPortiers aan de slag gegaan met het maken van waarschuwingsborden voor een hondenpoepvrije buurt, met financiële ondersteuning van stadsdeel Oost. De borden hebben tot doel de buurt schoon te houden en ergernis te voorkomen.

Die donderdag 27 mei stonden de kinderen te popelen om hun kunst te presenteren aan publiek. Ze waren goed voorbereid. Ze hadden een spandoek gemaakt en vlaggetjes opgehangen om bewoners te laten weten waar de onthullingsroute begon. Om meer publiek te trekken hadden de kinderen ook appeltaarten en limonade klaarstaan die met veel plezier werden uitgedeeld. Aan het begin van de route is op verzoek van de kinderen door het stadsdeel een opruimzakjesapparaat geplaatst, waar hondenbezitters gratis kartonnen zakjes kunnen pakken om de hondendrollen op te ruimen. De zakjes werden aan de voorbijkomende hondenbezitters direct uitgedeeld.

De PortiekPortiers trokken vervolgens een voor een de zakken van de vijf prachtige borden die langs de groenstrook aan de Tugelaweg zijn geplaatst. Bij ieder bord dat werd onthuld kwam het persoonlijke verhaal van de kinderen. De ene groep richtte zich op een schone wereld, de andere op een schoon speelterrein voor de kinderen. De borden zijn vrolijke, kleurrijke toevoegingen aan de wijk. De kinderen, de Academie van de Stad, Ymere en het stadsdeel hopen dat hun gezamenlijke inzet natuurlijk beloond wordt met een schone straat!


Zie hier een korte fotoreportage: