Image

Rudolf Dieselbuurt Kleurt

Op woensdag 25 juni 2014 stond de Springlevende Rudolf Dieselbuurt in het teken van kleur en groen. Een kleurrijk initiatief waarbij het Pieter Nieuwland College, Amsterdam Street Art, Stichting Present en de BuurtBikkels bijeen kwamen om van de Rudolf Dieselbuurt een nog mooiere buurt te maken. Studentcoƶrdinator Samantha doet verslag!
Leerlingen van Het Pieter Nieuwland College hebben in het kader van de jaarlijkse georganiseerde Samen Doen Dag in de Rudolf Dieselbuurt geholpen bij het opknappen van tuinen bij ouderen en het verfraaien van de leefomgeving door middel van straatkunst. Voor de leerlingen die die dag straatkunst gingen maken begon de dag met een kennismaking. Wij als studentcoördinatoren van Academie van de Stad hebben door in gesprek te gaan met de leerlingen gepeild wat zij van kunst in de wijk vonden. Wij vroegen wat zij zelf van hun eigen buurt vonden en wat kunst voor toegevoegde waarde kan geven om boodschappen uit te dragen. Na de dialoog begrepen zij dat we de wijkproblemen wilden aankaarten, de buurtbewoners bij elkaar brengen en samen zorgdragen voor een kleurrijke buurt waarin iedereen zich thuis voelt. Dit gingen de leerlingen doen door het samen met de BuurtBikkels aanbrengen van enorme straattekeningen op specifiek uitgekozen plekken in de buurt. 

De drie aandachtspunten waren:

De grofvuilplaats ( Keep it Clean)
Dit om aan te kaarten waar het vuil wel en niet geplaatst moet worden en dat wij als buurtbewoners gezamenlijk de buurt moeten schoonhouden om niet een ander overlast te geven. 

De moestuin ( Plant your Ideas)
Aan te tonen wat er in de buurt speelt aan leuke initiatieven en dat buurtbewoners die van groen houden terecht kunnen in de moestuin.

Het Rudolf Huis ( Welkom)
Herkenbaarheid voor het Rudolf Huis, het aankaarten wat voor mooie initiatieven in het huis gebeurt om verbondenheid met de buurt te creëren. 

De leerlingen van het Pieter Nieuwland College zijn direct aan de slag gegaan met het maken van creatieve ontwerpen en hebben deze gepresenteerd aan elkaar. De 3 mooiste werden uitgekozen en onder leiding van Amsterdam Street Art met krijt op de muren en stoeptegels uitgevoerd. De kunstenaars begeleidden de creatieve talenten door tips en trucs te geven om hun creatie te verfijnen en nog beter zichtbaar te maken. 
Ondertussen waren tien andere leerlingen in het kader van het project Beter Buiten druk aan de werk in de tuinen van ouderen die niet zelf in staat zijn om dit te doen. Deze leerlingen waren zeer enthousiast en heel actief bezig om de tuinen netjes achter te laten.  De bewoners van wie de tuinen zijn, waren op hun beurt erg dankbaar voor het harde werk van de leerlingen en zorgden voor genoeg te drinken voor iedereen.  
Het was mooi om de verbondenheid tussen iedereen mee te maken, zelfs de docenten droegen een steentje bij om zowel de tuinen als de tekeningen op orde te krijgen. De inzet is zeer gewaardeerd, wij hebben veel positieve reacties ontvangen van buurtbewoners en zijn heel trots op en blij met alle creatieve ideeën die de leerlingen onder de aandacht brachten bijons. Dit gaf aan dat de zorg en de voldoening om iets voor een ander te doen echt aanwezig is en dit willen wij zeker blijven stimuleren en overdragen naar de buurtbewoners om meer van dit soort geslaagde dagen mee te maken.

Zie hieronder de fotoreportage!