Image

SalsA van start!

Op maandag 12 en op dinsdag 13 oktober vonden de eerste ontmoetingen plaats tussen de coaches en leerlingen die meedoen aan ons project SalsA. Eerstejaars pedagogiekstudenten en tweedejaars pabostudenten coachen één-op-één leerlingen uit het primair en voortgezet onderwijs.
Dit schooljaar coachen eerstejaars pedagogiekstudenten en tweedejaars pabostudenten ruim 60 leerlingen van vier verschillende scholen in Amsterdam. Afgelopen week vonden de kennismakingen tussen coach en leerling plaats op het Over-Y College, het Metis Montessori Lyceum, het Calvijn en de Flevoparkschool. De vier SalsA-coördinatoren organiseerden een leuke bijeenkomst, compleet met spelletjes om elkaar te leren kennen.

In een klaslokaal wordt een kennismakingsspel gespeeld waarbij alle coaches en leerlingen moeten gaan staan als de stelling op hen van toepassing is. Zo luidt een stelling: 'Ik woon in Amsterdam'. Ergens achteruit de klas klinkt enthousiast: 'Hé, we wonen toevallig alle drie in Amsterdam-West!' Na deze eerste kennismaking krijgt iedereen de opdracht om een tekening te maken over zijn of haar dagelijks leven en aan de hand hiervan beginnen de gesprekken tussen de coaches en leerlingen. Eigenlijk zou er nog een afsluitend spel gespeeld worden, maar iedereen is zo druk met elkaar in gesprek dat de coördinator besluit hen nog even wat tijd te geven. Een goede basis van de één-op-één coaching is het creëren van een vertrouwensband. Door elkaar goed te leren kennen en een jaar lang samen aan doelen te werken en het leuk te hebben, kan deze band tussen coach en leerling opgebouwd en versterkt worden. 

Na een uur geeft een SalsA-coördinator aan dat de eerste kennismaking erop zit en vraagt wat iedereen ervan vond. Een leerling geeft aan dat ze niet kan wachten tot na de herfstvakantie, want dan gaat de coaching echt beginnen!

Lees hier meer over SalsA