Image

Scherpe vragen op de Wallen

Half januari is het koud in Amsterdam, maar het toerisme floreert als altijd. De Wallen vormen daarbij een van de drukst bezochte gebieden, wat grote uitdagingen met zich meebrengt voor de gemeente met betrekking tot toezicht en handhaving. Om meer inzicht te krijgen in de beleving van bezoekers ten aanzien van deze thema’s, heeft Stadsdeel Centrum Amsterdam de hulp ingeroepen van Academie van de Stad.
Wat is de ervaring van de bezoeker van het wallengebied met autoriteit en regelgeving? En als er dingen beter kunnen, welke zijn dat dan? De gemeente wil zoveel mogelijk te weten komen, niet alleen van de bewoners en ondernemers, maar met dit specifieke onderzoek ook van bezoekers.

Peter en Kaj, twee van onze Young Professionals, staan in deze donkere dagen avond aan avond met hun klembord op de Wallen. Zij zijn de uitdaging aangegaan om op basis van het doel van de gemeente een onderzoek van begin tot eind vorm te geven. Hoewel het vergaren van data misschien wel de meeste tijd in beslag neemt, hebben zij ook zelf het onderzoeksplan en de enquête opgesteld. Ook de analyse en presentatie van de resultaten nemen zij voor hun rekening, waardoor een volwaardig en leerzaam project ontstaat.

Ervaring en verrijking
Kaj (28) vertelt dat hij het project ziet als relevante werkervaring: “Ik heb antropologie gestudeerd, en dit project sluit daar goed bij aan. Wanneer ik op zoek ga naar werk staat het erg goed als je de vaardigheden uit je studie ook in een professionele context hebt toegepast.” Dit maakt het project voor Kaj tot een nuttige invulling van de periode waarin hij al is afgestudeerd, maar nog geen fulltime baan heeft.

Voor Peter (25) ziet dat er net iets anders uit. Als student in de neurowetenschappen heeft hij normaal gesproken niet direct te maken met sociale en maatschappelijke thema’s. Voor hem is dit project vooral een verbreding van zijn horizon en een manier om betrokken te zijn bij de stad. “Ik voel me vooral thuis in het kwantitatieve deel, terwijl Kaj meer ervaring heeft met kwalitatief onderzoek.” Zo vormen ze een sterk team.

Data verzamelen
Het onderzoek van Peter en Kaj richt zich vooral op toeristen, maar in ieder geval op mensen die zelf niet wonen op de Wallen. Door middel van interviews op straat proberen ze te achterhalen welk type toeristen er rondlopen, hoe zij hun tijd doorbrengen en wat ze merken van de aanwezigheid van de autoriteiten in het gebied. 

“Meestal pikken we de toeristen er wel makkelijk tussenuit. Ze vormen sowieso de meerderheid van wie hier op straat rondloopt”, vertelt Peter. Een logisch gevolg van de doelgroep, is dat de gesprekken veelal in het Engels gevoerd worden. Kaj zet ook zijn basiskennis van het Spaans in wanneer nodig.

De ervaring op straat
De locatie op een burg bij de Oude Kerk is slim gekozen. De brug werkt als een soort trechter voor de mensen die te voet de buurt verkennen, en bovendien blijven ze er vaak stilstaan voor een foto. Gedurende de avond varieert het publiek van mensen die gauw doorlopen en mensen die de jongens vriendelijk te woord staan, tot mensen die actief op ze afstappen en nieuwsgierig zijn. Zo ontstaan er vaak geanimeerde gesprekken over de stad, en naast de data die voor het onderzoek verzameld wordt, biedt het ook persoonlijk nieuwe inzichten. Bezoekers beleven een stad ten slotte heel anders dan de mensen die er wonen.

Soms worden de twee onderzoekers door hun voorkomen met pen en klembord gezien als experts van de buurt. Het is in feite omgekeerd: de toeristen zijn in dit project de experts die worden geraadpleegd. Zo komt er informatie naar boven die anders moeilijk te achterhalen is door beleidsmakers.

Afronding en vervolg
De jongens zullen nog even druk zijn met het afnemen van interviews. Daarna begint het analyseren en uitwerken van de resultaten. Ook de presentatie zal een spannend moment worden, aangezien toerisme op de Wallen een belangrijk thema is voor de stad. Gelukkig zijn Peter en Kaj met recht Young Professionals. Beiden waren ze eerder actief in een project van Academie van de Stad, en we zien ze graag terug bij toekomstige projecten.

Klik hier voor de algemene beschrijving van dit project