Image

Springlevend Betondorp: van kerstdiners tot buurttuinen

Bijna drie jaar woonde Phebe als studentcoördinator in Betondorp, in Amsterdam-Oost. Ze heeft hier, samen met collega’s en bewoners, veel succesvolle projecten opgestart. “Ik ga de gezelligheid van Betondorp enorm missen”, aldus Phebe Kraanen (24).
Springlevend Betondorp is een project van Academie van de Stad, woningcorporaties Ymere en Eigen Haard en Stadsdeel Oost. Vier studenten zetten zich in Betondorp in voor de leefbaarheid door er zelf te wonen. Phebe Kraanen, studente Geneeskunde en Filosofie, verlaat na een inzet van bijna drie jaar de buurt.
 
Vertel, hoe ben je drie jaar geleden in Betondorp terecht gekomen?
“Een vriendin van mij woonde ook al in een Springlevende Wijk, maar dan in Geuzenveld. Ik werd enthousiast door haar verhalen en vond het direct iets voor mij. Met je omgeving bezig zijn en projecten organiseren leek me erg leuk. Ik had al ervaring met organiseren, doordat ik destijds een festival organiseerde, en besloot te solliciteren. Gelukkig werd ik na verschillende rondes uitgekozen en kon ik direct met drie andere studenten verhuizen naar Betondorp.
 
Aan het begin waren we vooral bezig met het onderzoeken van wat er nodig was in de buurt. Dit deden we door met zoveel mogelijk buurtbewoners te praten. Soms was het lastig om iedereen te bereiken, dus we besloten een ‘ideeënbus’ op te zetten, waar iedereen zijn of haar vraag en idee kon inleveren. Hierna zijn we echt begonnen met het starten van projecten.”
 
Welk project is je het meest bijgebleven?
“Ik ben het meest trots op de buurttuin die we samen met buurtbewoners hebben gevormd: de ‘Zuiveltuin’ op het Zuivelplein. Alles bloeit en groeit en we hebben de tuin echt samen tot stand gebracht, door onder andere veel avonden overleg. Twee buurtbewoners hebben het beheer nu op zich genomen. Dat is te gek! Je wilt dat bewoners zelf iets blijven ondernemen. Inmiddels hebben we al aardappelen uit de tuin gegeten en heeft een Marokkaanse organisatie vijgenbomen geplant en een deel van de tuin ‘geadopteerd’.
 
In Betondorp wonen veel diverse mensen vanuit verschillende culturen. Helaas heerst er ook nog veel eenzaamheid. Ik heb het gevoel dat wij dat daar wel verandering in hebben gebracht en dit zullen de huidige studentcoördinatoren ook zeker blijven doen! Tijdens onze kerstdiners en straatetentjes zorgden we ervoor dat buren bij elkaar kwamen. De bewoners mochten ook altijd iemand anders meenemen om de drempel om te komen lager te maken. Dit hielp en de etentjes werden steeds populairder! Een ander succesvol project is het tuintjesproject Bloeiend Betondorp, waarbij vaste vrijwilligers in samenwerking met de buurtbeheerder, Stichting Present en de Tuinenstichting tuinen bijhouden van bewoners die dit zelf niet meer kunnen. Inmiddels worden al zo’n 60 tuinen in Betondorp bijgehouden.”
 
Wat heb je geleerd van Betondorp?
“Ik ga Betondorp zo enorm missen. En niet alleen door de heerlijke achtertuin die ik had, haha. Ik ken zo veel mensen in Betondorp en ik heb geleerd dat het enorm waardevol is als mensen hun omgeving kennen en dingen voor hun buren en buurtbewoners doen. Al is dit maar het ophangen van een lamp of het oppompen van een fietsband. Iets voor een ander doen zorgt voor bijzondere momenten! Hiernaast vergroot je de veiligheid en leefbaarheid van een buurt door elkaar te kennen en samen te werken. Ik wil dit zelf blijven volhouden, waar ik ook woon.”
 
Phebe Kraanen stopt met het coördineren van Springlevend Betondorp, vanwege het beginnen aan een master Filosofie dit jaar en een master Geneeskunde aankomend jaar. Hiernaast heeft ze plannen om naar het buitenland te gaan. Wij willen haar bedanken voor haar enorme inzet!