Image

Springlevende Dudokbuurt

Volgens de Springlevende Wijk-formule zijn vier studenten gaan wonen in de Dudokbuurt in Amsterdam Nieuw-West en zetten er projecten op die ze vervolgens zelf ook coƶrdineren.
In zeven verschillende buurten in Amsterdam (Transvaalbuurt, SuHabuurt, Van der Pekbuurt, Dudokbuurt, Columbuspleinbuurt en Landlust) start een Springlevende Wijk dit semester. Vier tot acht studenten zijn door de Academie van de Stad geselecteerd per wijk om zich in te zetten voor de leefbaarheid door er te wonen en relevante projecten te starten. Die projecten begeleiden zij dan weer als studentcoördinatoren. Doordat de studenten wonen in de wijk, zijn zij spin in het web van bewoners, de woningcorporatie en het stadsdeel. Zij zijn de oren en ogen van de wijk en weten zodoende waar bewoners behoefte aan hebben en waaraan niet. Dit project is in samenwerking met woningcorporatie Stadgenoot en stadsdeel Nieuw-West  van start gegaan.

Studentcoördinator aan het woord!

Linda is één van de studentcoördinatoren van de Springlevende Dudokbuurt. Wij vroegen aan haar hoe het haar bevalt om zich in te zetten voor deze buurt!

Hoe zou jij de buurt omschrijven?

De Dudokbuurt is een echte woonbuurt. Overdag gebeurt er niet zoveel maar ’s avonds en in het weekend is het behoorlijk druk op straat. In de buurt wonen een hoop gezinnen met kleine kinderen maar er komen ook steeds meer studenten wonen. Iedereen is heel relaxt op straat en laat elkaar in hun waarde. Het zwerfafval en de slechte staat van sommige woningen maakt het echter dat er toch wat onvrede in de buurt heerst. 

Heb je de buurt zien veranderen in de tijd dat je er woont?

Ik woon nu drie maanden in de buurt en het enige wat er in deze korte periode veranderd is zijn de bewoners. Veel oude bewoners verhuizen, hier komen vaak studenten voor terug. 

Hoe zou jij de werkzaamheden voor Academie van de Stad omschrijven?

Academie van de Stad probeert de buurtcohesie te vergroten. Wij vinden het belangrijk dat mensen elkaar kennen en leuke dingen met elkaar ondernemen. Tevens proberen we zoveel mogelijk basisschoolkinderen te helpen met hun schoolwerk om zo achterstanden in te halen.

Hoe ervaar je het contact met de mensen uit de buurt?

Het contact met de mensen in de buurt ervaar ik als goed. De mensen hier zijn aardig tegen elkaar maar wat me wel opvalt is dat er een vorm van anonimiteit heerst. Ze zijn  behulpzaam en er zijn weinig conflicten maar tegelijkertijd wordt er ook weinig ondernomen.

Wat vindt je het leukste aan het uitvoeren van de projecten?

Het leukste vind ik dat je meer begrip krijgt voor het belang van een goede sfeer in de buurt en dat hier veel meer factoren aan bijdragen dan ik had verwacht.