Image

Springlevende Wijk-teams zetten zich in op Burendag

Op zaterdag 24 september 2016 vond weer de Nationale Burendag plaats. De bedoeling van deze dag is dat mensen dichter bij elkaar komen. Dit is tevens een uitgangspunt van onze Springlevende Wijken. De studenten uit verschillende wijken in Amsterdam en Utrecht deden dan ook mee aan Burendag. Benieuwd wat ze zoal gedaan hebben? Bekijk het fotoverslag!
In 2006 was op initiatief van Douwe Egberts de allereerste Burendag in Nederland. Vanaf 2008 heeft Douwe Egberts zich met het Oranje Fonds verenigd om het evenement tot een landelijk fenomeen te maken dat in het teken staat van het vieren en bevorderen van contact tussen buren.

In de Springlevende Wijken, waar studenten wonen in een buurt en daar projecten opzetten, is het samenbrengen van mensen ook een van de belangrijkste doelen. De studenten zijn zelf buurtbewoner en stimuleren hun eigen buren om mee te doen met verschillende activiteiten om zo de sociale cohesie te vegroten. Een aantal studenten uit Springlevende Wijken in Utrecht en Amsterdam organiseerden daarom feestelijke activiteiten in het kader van Burendag.

In Springlevend Landlust in Amsterdam West organiseerden de studenten oud-Hollandse spelletjes, zoals spijkerpoepen, sjoelen en appel happen. Ook werd er geschaakt. Veel kinderen uit de buurt namen deel aan de spellen!

  

De bewoners van de Roomtuintjes in Springlevend Dapper in Amsterdam Oost vierden ook nationale Burendag. Het was hier een groot feest! Springkussen, koekhappen, glittertattoos, sjoelen, voetballen en een fruitbowl voor de kinderen, terwijl de volwassenen elkaar beter leerden kennen én hun inbreng voor het Gebiedsplan van 2017 mochten delen. De studenten hielpen met veel plezier mee. 

  

De studenten van Springlevend H-buurt in Amsterdam Zuidoost hielden het simpel op burendag. Zij kwamen met hun buren samen onder het genot van een lekkere kop koffie. De studenten van Springlevend Overvecht in Utrecht maakten samen met andere bewoners uit de flat een heerlijke lunch klaar. Deze werd samen gegeten in de zonnige binnentuin.

  

De studenten van Springlevend Rudolf Diesel in Amsterdam Oost zetten Burendag op zondag voort en organiseerden in het kader hiervan de 2e editie van de Eenhoorn Buurtmarkt. Het was een drukbezochte en gezellige markt waar van alles te doen was: kraampjes met tweedehands kleding en gestekte vetplantjes, een springkussen voor de kids en een minimuseum met bijzondere objecten uit de ruilkast. Er waren ook gratis mini-ijsjes en de dag werd afgesloten met een heerlijke barbecue.

  

Zoals op de foto's is te zien was Burendag 2016 zeer geslaagd: het was een vrolijke, feestelijke dag waarop veel buren in onze Springlevende Wijken zijn samengekomen.