Image

Springlevende Workshopavond

Vanuit Den Haag, Utrecht en Amsterdam kwamen meer dan 40 studentcoördinatoren van de Springlevende Wijken naar het Kohnstammhuis van de HvA toe om te leren van elkaars ervaringen om betere buurten in Nederland te creëren.
Voordat de studentcoördinatoren met elkaar gaan brainstormen krijgen ze eerst een inspiratiesessie van David Beekhuis, directeur Omgevingsmanagement van Stadsdeel Amsterdam-Centrum. Vanuit zijn ervaringen bij het stadsdeel heeft hij geleerd welke kansen en uitdagingen burgerparticipatie met zich meebrengt, een onderwerp dat ook voor de studentcoördinatoren van groot belang is. Aan de hand van een casus legt hij uit hoe belangrijk het is om te verbinden, luisteren en je te verplaatsen in een ander perspectief. ‘Maar zelfs dan, is er geen garantie dat je iedereen weet te pleasen.’ Een pakkend voorbeeld van een dergelijke situatie vindt u hier.

Na de inspiratiesessie is het tijd voor de studenten om te gaan brainstormen. De studenten verspreiden zich gedurende 10 rondes over evenveel tafels. Hier zijn stellingen neergelegd waar zij over moeten discussiëren of  vragen die zij moeten beantwoorden. Een aantal van de opdrachten zijn onder andere: ‘Schrijf eerst per persoon in 1 woord je kwaliteit of interessegebied op een briefje. Bedenk vervolgens gezamenlijk hoe deze kwaliteit kan worden ingezet’ of ‘Als team ben je zo sterk als je zwakste schakel’ en ‘Stel, je hebt geen beperkingen in middelen en tijd. Beschrijf je droomactiviteit voor de buurt.’ Wat betreft de laatste vraag was er een duidelijk winnaar qua droomactiviteit, of beter gezegd een alles omvattend plan voor de toekomst, namelijk de ecologisch, zelfvoorzienende wijk. Andere droomactiviteiten hadden een heel andere insteek, zoals apenkooien met de hele wijk, bloembakken in lantaarnpalen hangen  en het organiseren van een openluchtbioscoop in de zomer. Sommige coördinatoren hadden een zeer praktische wens, namelijk een opkomstpercentage van 100% bij de activiteiten.  

Een andere vraag was: ‘Jullie vormen samen een nieuwe Springlevende Wijk en hebben besloten dat jullie activiteiten gaan organiseren voor middelbare scholieren en senioren. Hoe ga je deze mensen bereiken met een budget van maar 100 euro?’ Om de scholieren te bereiken is het idee een rap battle te organiseren of via de school of sportvereniging met hen in contact te komen. De senioren proberen de studenten voornamelijk te spreken te komen door het contact via welzijnsorganisaties te leggen. Daar zouden ze dan een  oproep plaatsen voor een geschiedenisquiz of een bingoavond. Een aantal studentcoördinatoren ziet er echter helemaal geen noodzaak in om de doelgroepen op te splitsen. ‘Het is juist leuk als je een Jong&Oud-dag organiseert waarbij de scholieren op stap gaan met de senioren.’

Na anderhalf uur is de brainstormsessie afgelopen en is het alweer tijd voor de afsluiting, maar niet voordat de winnaar van de prijsvraag wordt uitgeroepen. Aan een van de tafels konden de studentcoördinatoren namelijk hun inzending voor de prijsvraag inleveren. Deze luidde:  ‘Komende zomer wil ik de volgende activiteit in mijn wijk organiseren:…’ Het origineelste, maar ook best uitvoerbare idee zou winnen. Juryleden Sara en Anika vertellen: ‘Er zaten een heleboel leuke ideeën bij de inzendingen, maar toch hebben wij er drie toppers uitgehaald.’ De derde plek is voor het idee om een nachtbarbecue te organiseren tijdens de Ramadan en de tweede plek gaat naar het idee om het record watergevecht in pak te vestigen in Zuidas. ‘Er kan er echter maar één de winnaar zijn en dat is: Benjamin van Springlevend Landlust, met zijn idee om een buurtfeestdag te organiseren tijdens het WK! Op deze dag wordt eerst een voetbaltoernooi gehouden voordat de bewoners een wedstrijd van het Nederlands elftal gaan bekijken. ’ Terwijl Benjamin er vandoor gaat met een fantastisch WK-versierpakket is het dan nu echt de tijd om de workshopavond te beëindigen. Tijd voor wat ontspanning met een Springlevende Borrel! 

Hieronder een foto-impressie.


De bijeenkomst wordt geopend.


David Beekhuis aan het woord.


Aan het werk!


In discussie.


De prijsvraagtafel. 


Weer terug voor de aflsuiting.


Benjamin wint de prijsvraag!