Image

Stagiairs samen voor The Next Stage

Op 30 maart 2017 brachten we 70 van onze stagiairs samen in Mike’s Badhuistheater voor een avond over professioneel handelen: ‘The Next Stage’. Over de verdieping op de stagevloer, praten over verantwoordelijkheid, discussiëren met collega’s en netwerken met professionals.
The Next Stage vormde een vervolg op de professionaliseringstraining ‘Go Pro’, die de tweedejaarsstudenten van onze stageprojecten aan het begin van het studiejaar volgden. Om een verdieping op die training te bieden én om de stagiairs van alle projecten en alle steden samen te brengen, gaven we dit keer geen training per projectteam, maar organiseerden we plenair The Next Stage. Ook nodigden we een aantal enthousiaste partners uit, zodat de studenten hun kennis meteen in de praktijk konden brengen door in gesprek te gaan met professionals.

In twee rondes kregen de tweedejaars stagiairs de kans om deel te nemen aan diverse werksessies over professionaliteit. Deze sessies werden geleid door onze ouderejaars stagiairs, de studentcoördinatoren van de stageprojecten.

Speeddate
Zo kon er worden gespeeddate met professionals om meer te leren over netwerken. Je netwerk onderhouden is ontzettend belangrijk, zo leerden de stagiairs. “Pas als ik niet via mijn netwerk aan iemand kom, ga ik via andere manieren op zoek,” vertelt een van de professionals. En LinkedIn blijkt een stuk belangrijker dan de meeste studenten dachten. Gelukkig is er tijdens het speeddaten ook de mogelijkheid om een professionele LinkedIn-foto te maken en een CV-check te doen, waardoor studenten meteen hun profiel kunnen verbeteren. Enkelen beloven spontaan hun LinkedIn-profiel maar eens te gaan bijwerken.

Kwartet
Ook was er een heus Academie van de Stad-kwartet over het onderwerp ‘verantwoordelijkheid’. De studenten schoven aan een tafel met een studentcoördinator en een professional en elke keer als er een kwartet op tafel kwam, werd het onderwerp van dat kwartet besproken. Communicatie, secundaire werkzaamheden, administratie: wat vinden de studenten bij deze onderwerpen belangrijk en hoe gaan ze hiermee om?

Lijnmeten
Wat kun je wel en niet doen als professional? Daarover ging de sessie ‘lijnmeting’, waarbij studenten en professionals hun mening gaven over verschillende onderwerpen door meer richting het ‘eens’ of ‘oneens’ op een lijn te gaan staan en de discussie met elkaar aan te gaan. Mag je als professional fouten maken? Veel studenten zetten daar vraagtekens bij, maar de professionals zien als waardevol: “Als je voor je fouten durft uit te komen en het bespreekbaar maakt, kun je er alleen maar van leren.” Sommige studenten gaven aan dat ze door de aanwezigheid van de professional anders naar stellingen zijn gaan kijken: ze werden aan het denken gezet over hoe je professioneel kunt handelen.

Pitch ‘de Eindbijeenkomst’
In de vierde en laatste sessie konden studenten aan de slag met doelgericht werken bij de ‘eindbijeenkomst’, waar ze in tien minuten tijd een opzet maakten voor een eindbijeenkomst voor een opdrachtgever. Hierbij leerden de studenten om rekening te houden met de verwachtingen van de opdrachtgever: moeten harde cijfers centraal staan, of moet het een gezellige afsluiting worden? De professionals waren enorm tevreden met wat de studenten in zo’n korte tijd neer wisten te zetten!

Gezellig & geslaagd
We sloten de avond af met een plenair gedeelte, waarin spreker Liselotte van Steenis vertelde over ‘de authentieke professional’ en hoe belangrijk het is te geloven in jezelf. “Als je het beste van jezelf laat zien, en je niet laat drijven door angst, kun je het meeste meegeven aan de mensen om je heen.” Alle studenten en professionals waren zichtbaar geïnspireerd door deze afsluitende woorden.

Studenten werden op The Next Stage uitgedaagd, moesten discussiëren, zetten in een mum van tijd prachtige eindbijeenkomsten op en hebben al hun Academie van de Stad-collega’s ontmoet. Bovenal hebben ze heel veel geleerd. De avond werd afgesloten met heerlijke Indische hapjes, en er werd lang nagepraat. Een groot succes, dus volgend jaar weer!
 
Onze stageprojecten op een rij:
StudentStagecoach Almere
Signa-leerstudent Utrecht
StudentJobcoach Oost Amsterdam
StudentJobcoach Noord Amsterdam
StudentJobcoach Refugees Amsterdam
Wijkleerbedrijf Amsterdam
JongGras Advies Amsterdam
Educoach Amsterdam