Image

Start StudentJobcoach!

Afgelopen maandag was de kick-off van het project StudentJobcoach dat zich richt op het creëren en begeleiden van werkervaringsplekken voor werkzoekende jongeren van 18 t/m 27 jaar bij het MKB in Stadsdeel Noord.
Stagiaires Toegepaste Psychologie en vertegenwoordigers van Stadsdeel Noord, het Jongeren Informatie Punt (JIP) het Jongerenloket, de Leerplichtambtenaar en Academie van de Stad verzamelen zich rond een grote ronde tafel op Stadsdeelkantoor Noord.

Nadat de opdrachtgever van Stadsdeel Noord alle aanwezigen welkom heeft geheten, is het tijd om elkaar te leren kennen. Hiervoor wordt een  bolletje wol met een vraag van en naar de aanwezigen gegooid zodat uiteindelijk een web ontstaat. In de eerste ronde stelt iedereen zich voor, in de tweede ronde vertelt iedereen waarom hij of zij aan dit project deelneemt. ‘Ik geloof in empowerment’, zegt stagiair Julian, ‘iedereen is tot meer in staat dan hij zelf denkt. Ik wil graag die talenten ontdekken.’ Stagiaire Omayra geeft als motivatie dat ‘ze veel met de ‘onzichtbare jongeren’ omgaat. Vaak willen ze wel aan het werk, maar missen ze steun en een voorbeeld.’

De stagiaires gaan de komende weken aan de slag met het werven van jongeren voor de werkervaringstrajecten bij MKB’s in Amsterdam Noord. Vanaf januari zullen zij deze jongeren dan coachen en begeleiden op hun werkervaringsplek. Bas en Joris zijn derdejaars stagiaires en begeleiden de tweedejaars. Opdrachtgevers en studenten werken nauw samen om dit project te borgen. Zo zegt de manager van het JIP dat bij hem veel jongeren langskomen met probleemvragen. ‘Deze problemen zijn vaak niet eendimensionaal en de jongeren hebben praktische hulp nodig.’ En de opdrachtgever van Stadsdeel Noord geeft aan dat de peer-to-peer-aanpak die de stagiaires gaan hanteren heel waardevol is. ‘Jullie staan dichtbij hun leefwereld’, zegt ze.

Na deze informatieve introductie op het project schuift de voorzitter van het dagelijks bestuur van Stadsdeel Noord, Coby van Berkum, nog even aan. ‘In Noord is er een goede verbinding tussen partijen, net zoals de draadjes hier op tafel. Dit nieuwe project vind ik heel mooi’, zegt ze. En tegen de studenten: ‘Jullie zijn een rolmodel voor de jongeren, realiseer je dat. En het is heel waardevol dat jullie tijdens je studie al zien hoe de wereld in elkaar zit, dat jullie de praktijk ingaan. En niet de minste praktijk. Succes!’

Klik hier voor de beschrijving van dit project 

  

  
                         Kennismaking en introductie op het project door het leggen van verbindingen met behulp van wol

                                                     
                                                                                       StudentJobcoaches!