Image

Straatvuilproject

Woningcorporatie Stadgenoot is bezig met een vernieuwingsproject van de Bosleeuw in de buurt Bos en Lommer in Amsterdam. Een groot probleem in de wijk is het straatvuil. Daaronder valt het schoonhouden van portieken en het op niet-gezette tijden dumpen van afval, maar bijvoorbeeld ook het overmatig voeren van duiven.

Projectomschrijving

Standaard communicatie via bijvoorbeeld nieuwsbrieven is niet geschikt gebleken voor de bevolkingsgroepen van de wijk. Wanneer actief toezicht wordt gehouden op het schoonhouden van een straat / de wijk, gaat het goed, maar zodra het toezicht verslapt, gaat het mis. AWV zou graag onderzoeken hoe bewoners zelf meer verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor het schoonhouden van de straat / de wijk.

Vierdejaars studenten van het Instituut voor Culturele en Sociale Beroepen (ISCB) van de opleiding Diversiteit en Grootstedelijkheid hebben deze problematiek opgepakt en een project tegen straatvuil ontwikkeld en uitgevoerd. Er is onderzoek gevoerd naar de best-practices van en communicatie in projecten tegen straatvuil. Dit is gepresenteerd aan de stuurgroep van woningcorporatie Stadgenoot waarna een gezamenlijk koers is bepaald. Er heeft een Pilot project tegen straatvuil plaatsgevonden in 2 straten van de Bosleeuw in Bos en Lommer.