Image

Burgemeester reikt prijs uit voor beste idee balans in de stad!

Afgelopen vrijdag 22 januari 2016 presenteerden studenten hun ideeën voor het in balans brengen van evenementen in Amsterdam en omwonenden. Daan Kauffeld, Student Culturele Maatschappelijke Vorming aan de HvA, ging er met de prijs van 1000 euro vandoor.
Amsterdam is een toonaangevende evenementenstad. Op verschillende locaties in de stad worden met regelmaat grote evenementen georganiseerd. Veel mensen beleven er plezier aan, maar de evenementen kennen ook randverschijnselen. Zo nemen de evenementen een beslag op de openbare ruimte en kan er geluidsoverlast ontstaan. Daarnaast brengt een evenement ook stromen van grote hoeveelheid mensen, bezoekers die hun fiets of auto moeten parkeren en afval met zich mee.
 
Academie van de Stad zette daarom samen met burgemeester Eberhard van der Laan een prijsvraag uit waarbij deelnemers een slimme oplossing bedachten om de relatie tussen evenementen en bewoners in balans te brengen. 

Presentatie van de ideeën
De deskundige jury verzamelt zich vrijdagochtend al vroeg in de ambtswoning van de burgemeester om de ideeën voor te bespreken. Straks presenteren vier groepen studenten de ideeën waar zij de afgelopen maanden aan gewerkt hebben. Als de studenten zich eenmaal verzameld hebben is het tijd voor de pitches. Zo presenteren studentes Daan Tillie en Milou Dirkx een compleet ontwerp van een website. Milou: "Na het inloggen op de website krijgen bewoners van Amsterdam een overzicht van de evenementen die de komende maand plaatsvinden in hun buurt." Daan licht toe: "Per evenement is het evenementenbeleid te zien waardoor de informatievoorziening transparanter wordt."

Daan Kauffeld kwam met een idee om de rol tussen een evenement en de buurt te versterken door er werkgelegenheid en activering van burgerschap aan te koppelen. Dit door een zogenaamde culturele driehoek te laten ontstaan tussen bewoners die zich in willen zetten voor de buurt, professionele eventorganisaties en lokale organisaties. Het economische voordeel dat vanuit de events gegenereerd wordt kan worden gebruikt voor het stimuleren van bewoners (door bijvoorbeeld vergoedingen voor hun inzet) en het investeren in een mooiere leefomgeving. De bewoners kunnen worden ingezet bij de planning van een event, het opzetten van waterkranen, opruimen en horeca. 

De prijsuitreiking
Na de pitches gaat de jury in beraad, waar de burgemeester aansluit. Na enige uiteenlopende oordelen en een stemming is de jury eruit en hoeven de studenten niet langer in spanning te wachten. De burgemeester neemt het woord: "Het lag dicht bij elkaar en de jury is heel blij met alle ideeën. Maar ik heb hier één cheque van 1000 euro en die gaat naar...Daan!"

Daan heeft gewonnen vanwege de vele aanknopingspunten van zijn idee en de originaliteit ervan. Zeer enthousiast neemt Daan zijn 1000 euro, te besteden aan een opleiding of congres, in ontvangst. "Ik wil heel graag een workshop van Johan Cruijff volgen en misschien ga ik een cursus presentatievaardigheden doen!" 

Onder het genot van een gezamenlijke lunch worden alle resultaten nog eens nabesproken. Een goede afsluiting van een inspirerende ochtend!

Lees hier de algemene beschrijving van dit project