Image

Student in de Spotlight!

Justin Reus is Masterstudent Beleid, Communicatie & Organisatie aan de VU en heeft maar liefst drie projecten gedaan bij Academie van de Stad. In deze rubriek vertelt hij over zijn ervaringen.
In deze nieuwe rubriek ‘in de Spotlight’ vertelt iedere twee maanden een docent, participant of student uit Amsterdam, Utrecht of Den Haag over zijn of haar ervaringen binnen een project. In deze tweede editie: Justin Reus, Masterstudent Beleid, Communicatie en Organisatie aan de VU. 

Hoe ben je bij Academie van de Stad terechtgekomen?
In  het vierde jaar van mijn studie volgde ik het lesprogramma Peperclip en daar kwam ik in aanraking met mijn eerste project van Academie van de Stad. Voor het stadsdeel Nieuw-West hebben wij toen onderzocht hoe ze hun bedrijfsvoering intern konden optimaliseren. Het is eigenlijk allemaal heel toevallig gegaan.

Een paar maanden later maakte je ook deel uit van Springlevend Van der Pek, hoe is dat ontstaan? Wat voor projecten heb je allemaal gedaan voor de Springlevende Wijk?
Eén van de projectcoördinatoren was op zoek naar een geschikte kandidaat om deel uit te maken van Springlevend Van der Pek-team. De deadline was al de dag erna, dus heb ik meteen een sollicitatiebrief geschreven. Toen ik hoorde dat ik in het team kwam was ik dolblij! Inmiddels woon ik al ruim een jaar in de Van der Pekbuurt.  Ik heb onder andere het project BuurtBikkels gecoördineerd Dit is een project  voor  kinderen rond de 10 tot en met 13 jaar oud uit de wijk . Het doel is om kinderen bewust te maken over wat er allemaal speelt in de wijk en hoe ze sociaal verantwoord te werk kunnen gaan om de buurt te optimaliseren. 

Zijn er momenten binnen de projecten die je echt zijn bijgebleven?
Eén activiteit  is me heel goed bijgebleven en dat is het maken van de vogelhuisjes. Deze hebben we samen met de kinderen gemaakt en in de buurt opgehangen. Ze hangen er nog steeds en worden door de vogeltjes gebruikt. Het is iets tastbaars, dit maakt het zo leuk! Een andere  activiteit  die me heel erg aansprak is het maken van een krant met de kinderen.  We hebben  een journalist van Het Parool op bezoek gehad. Vervolgens hebben de kinderen met de tips en ideeën van de journalist samen een krant opgesteld en deze uitgedeeld aan bewoners.  

Je bent ook nog met het project StraatPortiers bezig. Hoe bevalt dat?
StraatPortiers is ook een project dat is opgezet voor kinderen uit de buurt Hier maken we de kinderen  bewust van het belang om zorg te dragen voor hun woonomgeving. Schoon, veilig en groen is hierbij de leidraad voor de activiteiten.

Je werkt veel met kinderen, is dit altijd al je droom geweest?
Toen ik op het atheneum zat heb ik als maatschappelijke stage voetbaltraining gegeven aan de F-jes. Dit is mij zo goed bevallen dat ik na mijn stage had besloten om kinderen rond de 12 jaar oud ook voetbaltraining te geven. Het leuke aan het werken met kinderen is dat je ziet hoe ze zich ontwikkelen . 

Je bent inmiddels toe aan je derde project. Werk je daar ook met kinderen?
Nee, het derde project waar ik aan meewerk is een project van woningcorporatie  Eigen Haard. We zijn gaan onderzoeken hoe ze een huurderportaal kunnen invoeren. Eigen Haard wil dat mensen op internet kunnen inloggen op het huurdersportaal en bepaalde kleine zaken makkelijk zelf kunnen afhandelen.  Om te kijken hoe Eigen Haard dit portaal het best kan invoeren  hebben we een enquête uitgezet onder de medewerkers. Ook hebben we onderzoek gedaan naar best practices wat betreft een huurdersportaal. Aan de hand van dit onderzoek hebben we een aantal aanbevelingen opgesteld voor het invoeren van een huurdersportaal bij Eigen Haard. 

Wat heb je van de projecten geleerd?
Ik heb geleerd hoe ik zelfstandig een project kan opzetten en hier de volle verantwoordelijkheid over draag. Er komen veel zaken bij kijken zoals onder andere het budgetbeheer. Een uitdaging was om met meerdere mensen samen te werken en ervoor te zorgen dat het project zo productief mogelijk liep. Ik denk dat dit me inmiddels redelijk goed afgaat! 

De foto van Justin is gemaakt door Madelon Dielen.