Image

Studenten bedenken innovatieve ideeën jongerenparticipatie Zuid!

Studenten van de minor Creativiteit en Innovatie van de Hogeschool van Amsterdam hebben de afgelopen tijd ideeën bedacht om jongeren, woonachtig in de wijken de Pijp en de Rivierenbuurt, te motiveren om meer te participeren in de buurt.
Afgelopen maand was speciaal voor de studenten. Zij kregen de kans om een aantal van hun ideeën te presenteren aan een enthousiaste jury, bestaande uit medewerkers van de gemeente, Academie van de Stad en een jongerenwerker. Het team met het beste idee ging naar huis met een mooie prijs. 

Voor de Pijp en de Rivierenbuurt was Stadsdeel Zuid op zoek naar een goede manier om naast bewoners in het algemeen ook specifiek jongeren bij de buurt te betrekken. Daarom werd de hulp ingeroepen van de studenten, die op zoek zijn gegaan naar nieuwe, innovatieve manieren om jongeren te betrekken bij de buurt. 

Creatieve presentaties
De ideeën die de groepjes studenten aan de gemeente voordroegen, waren stuk voor stuk wat je verwacht van de minor: creatief en innovatief. Zo bedacht één groepje het concept “Spray to say”, waarbij kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool samen spandoeken beschilderen met zowel positieve en negatieve opmerkingen. Op deze doeken kunnen de leerlingen op een creatieve manier hun mening laten horen over de school en de buurt. “Het idee begon als een soort klaagmuur”, aldus één van de bedenkers. “Maar dat klonk te negatief, en de scholen lieten ons niet op de muren tekenen”. 

Een andere groep bedacht de app “Vinder”. De studenten ontdekten dat veel jongeren de reguliere manieren om inspraak te krijgen in de buurt een beetje saai vinden. Daarom bedachten zij een app die het makkelijker moet maken voor jongeren om hun mening te geven. Via de app kan je discussiëren, stellingen inzenden en met andere jongeren uit de buurt chatten. Het idee dat app’s te duur zijn om te maken is volgens bedenkers achterhaald: je kunt er bijvoorbeeld een handige student voor inschakelen. Met een app speelt de gemeente juist in op de interesses en wensen van jongeren.

De winnaar
Maar de uiteindelijke winnaars hadden een wel heel opvallend idee: “The River & Pipe games”. Dit is een hindernisspel, vergelijkbaar met Expeditie Robinson. Deze race tussen verschillende teams van jongeren wordt elk half jaar gehouden en is bedoeld om achter de behoeften van de jongeren uit de buurt te komen. De gemeente stelt een vraag centraal, waar de rivaliserende teams een antwoord op moeten verzinnen. Tijdens de voorbereidingen van het spel zullen de teams worden gevolgd in een online serie, waar het publiek meer te weten kan komen over de ideeën die de teams hebben voor de buurt. De uiteindelijke winnaar van het hindernisspel zal samen met de gemeente hun ideeën gaan uitvoeren. 

Volgens de jury was dit idee niet alleen origineel, maar ook heel goed uitgewerkt. Daarom ging het team achter “The River & Pipe games” naar huis met een leuke verassing voor het hele team: een borrel bij brouwerij Troost. Maar de gemeente neemt niet alleen het idee van de winnende groep mee terug naar het stadsdeelkantoor. Alle ideeën hebben tot veel inzichten geleid voor de gemeente. Zij gaan zich de komende tijd buigen over wat zij met deze ideeën kunnen en gaan doen!

Lees hier de algemene beschrijving van dit project