Image

Studenten matchen aspirant vrijwilligers en buurtorganisaties in Amsterdam-Zuid

Buurtorganisaties hebben niet altijd de middelen om professionals in te schakelen en zijn daarom afhankelijk van de bijdrage van vrijwilligers. Aan de andere kant zijn er buurtbewoners die zich graag vrijwillig willen inzetten. Uit de praktijk blijkt dat deze vrijwilligers en buurtorganisaties elkaar niet altijd even goed weten te vinden. Dat is zonde! Daarom gaan studenten aan de slag om stadsdeel Zuid te adviseren over hoe vrijwilligers en buurtorganisaties beter aan elkaar gekoppeld kunnen worden.
Studenten van de master Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam gaan in groepjes onderzoek doen. Enerzijds is het onderzoek gericht op hoe buurtorganisaties ervoor kunnen zorgen dat zij meer vrijwilligers aan kunnen trekken. Anderzijds richten de studenten hun onderzoek op wat vrijwilligers zelf kunnen doen om een passende vrijwilligersplek te vinden. Per groepje gaan de studenten de buurt in om buurtorganisaties en buurtbewoners te benaderen om inzicht te krijgen in de knelpunten en de kansen. Het stadsdeel wil graag buurtbewoners en organisaties motiveren en helpen om vrijwilligerswerk toegankelijker te maken. De studenten gaan uitzoeken wat daar allemaal voor nodig is. Maatregelen kunnen heel specifiek zijn gericht op één bepaalde organisatie, maar het stadsdeel is ook zeer geïnteresseerd in maatregelen die ook op andere organisaties kunnen worden toegepast.
 
Tijdens de startbijeenkomst van het project gingen de studenten in gesprek met het Stadsdeel en een medewerker van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam (VCA). De context van het project en de drie buurtorganisaties zijn besproken. De medewerker van de VCA deelde haar ervaringen met vrijwilligers en buurtorganisaties tijdens de bijeenkomst met de studenten. Gedurende het project houden de studenten nauw contact met haar voor hulp bij het leggen van contacten en om richting te geven aan het onderzoek.

Studenten gaan dus in gesprek met vrijwilligers en buurtorganisaties om een compleet beeld te krijgen van de wensen en behoeften van beide partijen. Op basis van alle inspanningen doen de studenten aanbevelingen over hoe buurtorganisaties meer vrijwilligers kunnen aantrekken, hoe vrijwilligers zelf een passende vrijwilligersplek kunnen vinden en tot slot hoe beide partijen nog enthousiaster gemaakt kunnen worden om elkaar beter te vinden. Vrijwilligers die zijn er vaak wel, buurtorganisaties ook, nu nog een waardevolle match tussen beide partijen!

Klik hier voor de algemene beschrijving van het project