Image

Studenten profi-leerbureau helpen 24 vrijwilligersorganisaties in Amsterdam Oost

Vorige week, op 20 juni 2016, presenteerden de stagiaires van het Profi-leerbureau de resultaten die ze dit jaar hebben behaald. Sinds september hebben zij met hun inzet 24 vrijwilligersorganisaties in Amsterdam Oost bij diverse hulpvragen ondersteund.
Opdrachtgever Azzedine Benali van Stadsdeel Oost start de bijeenkomst, waarbij ook veel van de geholpen organisaties aanwezig zijn: "Amsterdam verandert. De bezuinigingen op bijvoorbeeld subsidies zijn erg lastig voor vrijwilligersorganisaties. We zien een behoefte aan ondersteuning en daarom hebben we Academie van de Stad opdracht gegeven het Profi-leerbureau op te zetten", legt hij uit. "Het Profi-leerbureau heeft op vernieuwende manier breed ondersteund!"

De stagiaires aan het woord
Dan gaat het woord naar een van de coördinerende stagiairs: Kyra. Zij vertelt over wat het Profi-leerbureau voor ogen had, namelijk "het bieden van duurzame ondersteuning aan vrijwilligersorganisaties, waarbij alles samen werd gedaan, zodat de organisaties soortgelijke problemen in het vervolg beter zelf kunnen aanpakken." Ook presenteert zij de mooie resultaten die dit jaar zijn behaald. Zo zijn in totaal 24 organisaties geholpen bij hun hulpvragen. Bovendien zijn zes fondsen aangeschreven, waarvan er één al is toegwezen. Acht organisaties zijn daarnaast geholpen in het proces van de aanvraag van subsidie en bij elf organisaties is de aanvraag van e-herkenning in gang gezet. "Om onze kennis te borgen hebben wij ook vijf handboeken geschreven, onder andere over communicatie en het werven van vrijwilligers", vertelt Kyra. Deze handboeken worden beschikbaar gesteld voor de organisaties.

Dan is het de beurt aan tweedejaarsstagiaire Laura. Zij heeft de afgelopen maansen Stichting Sadhna ondersteund. "Alles was nieuw", zegt Laura. "De communicatie ging in eerste instantie lastig. Eerst kwamen we één keer in de maand samen, maar daar hebben we al snel eens per week van gemaakt. Zo konden we een band opbouwen. Daardoor ging de communicatie stukken beter. We hebben samen een missie/visie gecreëerd en zijn van daaruit fondsen gaan aanschrijven en hebben een website gebouwd. Maar ik heb vooral veel meegedacht en een luisterend oor geboden."

De vrijwilligersorganisaties aan het woord
De coördinator van Sadhna is erg tevreden over de hulp van Laura. "Ik had echt iemand nodig en ben erg te spreken over zo'n jong iemand als Laura. Zo iemand is heel handig, kan snel werken en is digitaal goed. Het belangrijkst was dat iemand me op weg hielp. En ik denk dat Laura ook van ons heeft geleerd!"

Een aanwezige van Stichting Bloem vult aan: "Wij oudere mensen hebben ideeën en levenservaring. Jonge mensen kunnen snel werken en hebben de kennis van nu. Dat werkt in combinatie heel erg goed!" Ook de oprichter van Stichting Aimiro Media is enthousiast: "Het Profi-leerbureau heeft mij van voor tot eind geholpen, ook met e-herkenning. Ik ben daardoor nu twee stappen verder en kan nu doen wat ik altijd al wilde doen."

Positieve resultaten
Ook uit de Mentimeter (waarmee je via je smartphone kunt stemmen op stellingen) bleken positieve resultaten, zoals hieronder is te zien.

  

                                           

Het was af en toe zoeken in deze pilot, maar de vrijwilligersorganisaties zijn enthousiast en de stagiaires hebben ontzettend veel geleerd. Een positieve afsluiting!

Lees hier de algemene beschrijving van dit project