Image

Thee & Thema naar Sloten en Volendam

Het was alweer de vijfde keer dat de multiculturele vrouwengroepen wekelijks met elkaar in gesprek zijn gegaan onder het genot van een kopje thee. En deze keer in drie groepen wegens de stijgende populariteit. Afsluitend zijn de dames van Thee & Thema traditiegetrouw een dagje met elkaar op stap gegaan; een groep bezocht Sloten en de Turkse en Marrokaanse groepen gingen gezamenlijk naar Volendam. Zie hier een verslag en een fotoreportage!

In de afgelopen twee weken zijn er weer twee uitjes geweest met de dames van Thee & Thema, het project dat is opgezet door de Academie van de Stad in opdracht van (voormalig) stadsdeel Westerpark. In het project geven studenten les aan allochtone vrouwen over thema’s die de vrouwen in het dagelijks leven bezighouden en die te maken hebben met de verschillen tussen de Nederlandse cultuur en hun eigen cultuur. Als beloning voor hun aanwezigheid tijdens de lessen mogen de vrouwen met elkaar een dagje weg. Deze keer namen drie groepen deel: een gemengde vrouwengroep uit ontmoetingspunt Hebron en een Turkse en Marokkaanse groep uit buurthuis de Waterval.

De groep van Hebron had een uitje met een Hollands-Libanees tintje. ’s Morgens kregen de dertig dames van een van hun groepsgenoten een snelcursus over de Libanese cultuur en tradities. Vervolgens reisden zij af naar Sloten dat, ondanks dat het in Amsterdam is, aandoet als een dorpje op het platteland. Hier bezochten zij het kleinste politiebureau van Nederland en maakten een wandeling over de keien, langs de kerk en de molen. De middag werd weer Libanees afgesloten met een heerlijke lunch bij het sfeervolle en luxe restaurant Syriana, een begrip in het Midden-Oosten. Het prachtige weer, het gezelschap en het goede eten maakten de dag tot een groot succes.

De groepen van de Waterval gingen er ook gezamenlijk op uit. Bestemming: Volendam. Vroeg in de ochtend verzamelden de vrouwen zich op het Centraal Station om met de bus richting Volendam te vertrekken, die met veertig vrouwen bijna vol zat. Bij de eerste stop konden de vrouwen zien hoe kaas en klompen worden gemaakt bij een kaas- en klompenboerderij.  De Volendamse verhalen werden uiteraard steeds vertaald door de Turkse en Marokkaanse begeleiders van de groep. Daarnaast konden de vrouwen ook nog een beetje kaas proeven. Een van de dames vertelde dat ze eigenlijk geen kaas lustte maar dat dit toch wel erg lekker was. De volgende stop was in het centrum van het oude vissersdorpje. Onder het genot van een drankje en heerlijke vis konden de vrouwen even zitten en bijpraten. Daarna was er tijd om over de drukke dijk te struinen, naar de boten te kijken, foto’s te maken en nog een ijsje te eten. Aan het eind van de middag stapte iedereen moe maar voldaan weer de bus in om een beetje weg te dommelen op de weg terug naar Amsterdam.

Foto's in Sloten met de groep van ontmoetingspunt Hebron:Foto's in Volendam met de groepen van de Waterval: