Image

Training voor Talentenhuis

studenten krijgen training van professionals in omgaan met probleemjongeren. Lysanne Gietema doet verslag!

Lysanne Gietema is een van de nieuwe bewoners van de Tugelawegblokken die zich in het kader van Springlevend Tugela inzet voor de buurt in ruil voor huisvesting. Lysanne concentreert zich samen met vijf andere studenten op één specifiek nieuw project: het Talentenhuis Transvaal. In samenwerking met woningcorporatie Ymere en het Montessori College Oost is de Academie van de Stad er een talentontwikkelingsproject gestart voor VMBO-leerlingen uit de aandachtswijken in Amsterdam-Oost. De studenten bieden de leerlingen een intensief programma gericht op talentontwikkeling en persoonlijke groei. 

Afgelopen donderdag kregen de studenten een training van professionals Johan van 't Zand en Marco Pleiter die gespecialiseerd zijn in het omgaan met probleemjongeren. Lysanne Gietema doet verslag:
"Zonder ervaring en met volle enthousiasme stapte ik twee weken terug de training binnen ‘omgaan met moeilijk gedrag’  van Johan van ’t Zand en Marco Pleiter.  Zij vertelden op een prettige en vooral duidelijke manier over moeilijk gedrag van jongeren. ‘Probleem gedrag is onvermogen’, de rode draad die door de training heen liep. Steeds werd er een terugkoppeling gemaakt naar deze wijsheid. Het fijne van deze training was dat Johan en Marco er veel praktijkvoorbeelden bijhaalden. Niet alleen hun kennis en ervaring werd uitgebreid besproken maar ook voorbeelden uit het dagelijks leven van ons en uit de praktijk van de projecten met behulp van duidelijke modellen.  Wat normaal een training is van 3 dagen werd nu in 8 uurtjes op 2 donderdagen uitgelegd. Ondanks de krappe tijd hebben mijn medestudenten en ik de training als zeer nuttig ervaren. De training zorgde voor veel discussies en interactie met elkaar. Na afloop waren we het met elkaar eens dat we ontzettend veel hebben geleerd en dat we niet kunnen wachten om de bevindingen toe te passen. Positief blijven en nooit negeren zijn slechts twee van de vele handvatten die ons zijn aangereikt. Er is een interessante nieuwe wereld voor me open gegaan en door mee te doen met dit project gaat die wereld nog lang niet dicht."