Image

Veel media-aandacht voor studentwoningen in ruil voor buurtwerk

In de krant, op de radio en op TV
De week van 8 augustus 2011 staat voor de Academie van de Stad volop in het teken van de media-aandacht. Op initiatief van de media zelf besteden NRC.next, FunX FM radio, RTL4 Editie NL, BNR Nieuws radio, de Telegraaf en de Spits ruime aandacht aan onze springlevende wijk projecten. Het concept springlevende wijken, waarbij studenten een appartement krijgen met een hoge huurkorting in ruil voor buurtgerichte activiteiten slaat erg aan en heeft veel impact in de betreffende buurten. De media hebben dit opgepakt. Op deze pagina tref je links om de deze week verschenen artikelen en uitzendingen over de Academie van de Stad te kunnen beleven.

9 augustus 2011
's Ochtends kwam nrc.next uit met een uitgebreid artikel over onze Springlevende Wijk projecten. ZIE HIER.

Daarna belde FunX FM dat ze 's middags een radio-interview wilden uitzenden. Om 16:15 werd Joep Albers geïnterviewd. Om het te beluisteren, KLIK HIER.

Plotseling wilde Editie NL van RTL4 om 13:30 uur opnames maken. We konden gelukkig Kevin en Deborah bereid vinden om samen met Merel Molenkamp direct op locatie een interview te geven. Om 18:15 uur zond
editie NL de compilatie uit. ZIE HIER.

Al met al was 9 augustus een enerverende dag met als resultaat 500 unieke bezoekers op onze website en een grote hoeveelheid emails van geinteresseerde studenten en maatschappelijke instanties.

11 augustus 2011
Om 11 uur kwamen reporters van het programma 'On the Move' van BNR nieuwsradio naar de SuHa-buurt in Amsterdam. Zij interviewden Joep Albers en de studentcoördinator Dilan Yurdakul. Om 16:10 uur werd de ca. 4 minuten reportage uitgezonden. De uitzending is HIER .te beluisteren. En ook deze dag weer veel emails van geïntereseerden.

12 augustus 2011
De telegraaf publiceert het artikel 'gratis huis in ruil voor buurtwerk' in de Amsterdam-editie. Het artikel vind je HIER..
De Spits neemt dit artikel over in de Amsterdam-editie. De publicatie daarvan vind je HIER..


Door al deze aandacht en de reacties die het gaf was het een positieve en tevens hectische leerzame week. Ook hebben we de contacten met de media als heel positief ervaren.


Achtergrond

In 2008 zijn we samen met woningcorporatie Ymere in stadsdeel West in Amsterdam begonnen met dit concept. Studenten kunnen na een intensieve selectie de beschikking krijgen over een eigen woning en doen in ruil daarvoor microprojecten met en voor buurtbewoners in hun eigen buurt. Het unieke aan dit concept is dat de buurtprojecten die deze studenten (de studentcoördinatoren) doen aangevuld en ondersteund worden met projecten die andere studenten vanuit hun studie doen en daarvoor studiepunten ontvangen. Daardoor zorgen we dat grotere groepen studenten in deze buurten actief zijn dan alleen deze studentcoördinatoren. De bewoners en het onderwijs krijgen bij de coördinatie te maken met de vertrouwde studenten die er wonen en de buurt goed kennen. Studenten dragen zo bij aan de stad en leren van de stad. Vanwege de succesvolle impact zijn daarna meerdere projecten met Ymere opgezet in Amsterdam en sloot woningbouwvereniging Eigen Haard zich eind 2010 hierbij aan. Door in de zoekbalk bovenin te zoeken op 'springlevend' is veel informatie over de springlevende wijk projecten en de microprojecten in buurten te vinden.

Op dit moment zijn er geen nieuwe woningen beschikbaar voor een springlevende wijk project. Wij verwachten in oktober 2011 weer studenten te gaan werven voor een nieuw project in Amsterdam. Studenten kunnen hun interesse kenbaar maken via het aanmeldformulier.