Image

Voorleesfeest Tugelawegblokken

In de Tugelawegblokken in Amsterdam-Oost lezen een jaar lang 15 pedagogiekstudenten voor aan allochtone kinderen uit de buurt, zowel bij gezinnen thuis als tijdens een inloopsessie in het buurthuis. Woensdag 26 januari werd het bestaan van het project 'de Voorleesservice' gevierd tijdens het grote dierenvoorleesfeest.
Wel zeventig mensen, waaronder voornamelijk buurtkinderen en pedagogiekstudenten, liepen verkleed als dieren door het buurtcentrum. Kinderen maakten hun eigen dierenmaskers of werden geschminkt door de studenten. Vandaag vierden ze gezamenlijk het bestaan en het succes van de Voorleesservice. Hier en daar zaten kinderen alleen of met elkaar een boek door te nemen en in een andere hoek deed een pedagogiekstudent een woordenspel met een groepje kinderen. Taal en lezen zijn de thema's van de Voorleesservice, waarbij niet alleen wordt voorgelezen maar kinderen ook zelf stukjes moeten lezen en ouders gestimuleerd worden een voorleesritueel met hun kinderen te creëren. Zo is er de vierjarige Ilias, die voordat hij naar de Voorleesservice kwam nooit iets zei en zijn juf op school zich zorgen maakte. Nu is hij een grote verhalenverteller, tot groot genoegen van zijn juf en ouders. Maar ook de negenjarige Ibrahim is met sprongen vooruit gegaan op school: op leesniveau is hij sinds de Voorleeservice weer helemaal bij.

Als grote verrassing kwam een pedagogiekstudent verkleed als olifant het feest binnengezet met een voorleesdiploma voor alle kinderen. Zo werd ieder kind officieel beloond voor zijn of haar goede leesprestaties en mocht iedereen op de foto met diploma en olifant. 

De Voorleesservice heeft nu een weekje vrij en opent dan weer haar deuren voor alle kinderen en gezinnen die willen worden voorgelezen. Zie hier meer informatie over het project.