Image

Week tegen Eenzaamheid: wat doen studenten?

Nederland kent steeds meer eenzame mensen. Gelukkig worden er veel activiteiten en projecten georganiseerd om dit probleem tegen te gaan. Ook in Betondorp gebeurt er veel: studenten voeren hier projecten uit om mensen te verbinden.
De week van donderdag 24 september tot en met zaterdag 3 oktober staat volop in het teken van eenzaamheid. Eenzaamheid is een steeds groter wordend probleem en het blijkt zelfs dat meer dan 1 miljoen Nederlanders zich eenzaam voelt (bron: samentegeneenzaamheid.nl). Hoe langer eenzaamheid voor iemand duurt, hoe groter het risico dat er gezondheidsproblemen optreden en hoe minder gelukkig mensen zich voelen. Om aandacht te geven aan dit probleem zetten honderden organisaties en vrijwilligers over het hele land zich samen in om activiteiten te organiseren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar kunnen verbinden. Want delen maakt alles toch veel leuker?

Eenzaamheid komt met name veel voor bij ouderen. Ouderen zijn vaak minder mobiel, zijn veel thuis en hebben meer dan andere doelgroepen te maken met verlies van mensen om hun heen. Daarbij groeit de groep ouderen nog steeds sterk. Een mooi voorbeeld van hoe studenten hun steentje bijdragen in de strijd tegen eenzaamheid is het project Springlevend Betondorp. Betondorp is een gezellige buurt in Amsterdam Oost waar relatief veel ouderen wonen. Vier studenten wonen sinds begin 2014 in de buurt volgens onze Springlevende Wijk-formule. Ze organiseren allerlei projecten met en voor de buurt met als een van de doelen het tegengaan van eenzaamheid onder bewoners. Een van de vele projecten die ze hebben opgezet is Bloeiend Betondorp, waarbij de studenten met vrijwilligers tuintjes van bewoners aanpakken. Na een uurtje hard werken zorgen de eigenaars van de tuintjes voor een lekker bakje koffie en wordt er nog wat gekletst. Een mooie manier om met elkaar in contact te komen! Ook is sinds februari 2015 een groepje Signaalstudenten van InHolland en de HvA aan de slag in de wijk om preventieve huisbezoeken af te leggen bij ouderen. Ze gaan in gesprek met bewoners en pakken signalen op die ze vervolgens weer doorzetten naar professionals. Studenten zetten Betondorp dus volop in beweging!

De Week tegen Eenzaamheid duurt nog tot en met zaterdag 3 oktober. Ben je geïnspireerd geraakt en wil je ook je steentje bijdragen? Of wil je meer lezen over wat je de komende dagen nog allemaal kunt doen om je in te zetten tegen eenzaamheid? Kijk op de website van de Week tegen Eenzaamheid 2015.